Samir Calixto
Artiest
Biografie van Samir Calixto
De grensverleggende choreograaf Samir Calixto heeft de laatste jaren vooral eigen dans werk ontwikkeld, waarmee hij zich heeft gevestigd als een van de belangrijkste actieve onafhankelijke dans choreografen in Nederland.
Carrière
Samir Calixto werd geboren in São Paulo, Brazilië. Voordat hij zijn danscarrière omarmde, volgde hij andere paden in de podiumkunsten. Op 14-jarige leeftijd was hij al betrokken bij theatergroepen en toerde hij door zijn land, terwijl zijn interesse in andere kunstgebieden groeide door het contact met inspirerende figuren langs zijn weg. Op 17-jarige leeftijd kreeg hij officieel zijn professionele status als acteur. In een later moment, op zoek naar een dieper inzicht in zijn kunstenaarschap, kreeg hij zijn opleiding in verschillende kunstdisciplines. Deze studies omvatten drama aan de EAD (Drama Art School) van de Universiteit van São Paulo en klassieke zang aan het Conservatorium van São Paulo. Op het gebied van dans heeft hij een groot deel van zijn opleiding als autodidact genoten, waarbij hij verschillende technieken heeft verkend in kleine studio's in de buurt, ondersteund door verschillende mentoren. Voor zijn debuut als danssolist Eros in 1999 won hij de eerste prijs op het Nascente/ Abril Festival. Vanaf dat moment was Samir betrokken bij multidisciplinaire projecten die verband hielden met zijn universiteitsjaren en als gastartiest bij externe projecten.
Toen Samir in 2004 - een jaar na zijn afstuderen - naar Europa verhuisde, maakte hij de definitieve overstap naar de danscarrière. Hij kwam in contact met de rijke Nederlandse en Europese dansscene en ontmoette figuren die een beslissende rol zouden spelen bij het zetten van zijn stappen. Hij vestigde zijn status als freelance danser en werd in 2005 met zijn solo Wash Me Up finalist bij de Best Dance Solo Competition in Leipzig (gecoördineerd door Alain Platel). Sindsdien werkte Samir mee aan producties van o.a. Korzo Theater en Danswerkplaats Amsterdam.
Tot zijn vroege creaties behoren Grondzaken (2007), in samenwerking met beeldend kunstenaar Wilma Marijnissen en Beating Hollow (2009), deze laatste tweede prijs op de Jur Naessens Prijs. Sindsdien heeft Korzo Producties - het grootste productiehuis voor dans in Nederland en een van de meest vooraanstaande in Europa - hem geadopteerd als een van haar huischoreografen. Zijn eerste avondvullende programma - de Winterreise Tetralogy - ging in première tijdens de 2012-editie van het prestigieuze Holland Dance Festival en werd een van de meest geprezen voorstellingen van het festival. Zijn avondvullende stuk 4 Seasons ging in februari 2013 in première en werd lovend ontvangen door zowel critici als publiek. Deze choreografie ontving een nominatie voor de ZWAAN - de belangrijkste Nederlandse dansprijs - als de meest indrukwekkende choreografie van het jaar.
In 2014 was Calixto de eerste ontvanger van de BNG EXCELLENT TALENT DANCE AWARD, een choreografieprijs voor uitmuntend choreografietalent in Nederland. Ook werd zijn avondvullende creatie Paradise Lost bekroond met een speciale opdracht voor het BNG Cultuurfonds Jubileum, naast de opening van de 2015 editie van het Cadance Festival in Nederland. In een coproductie met het Nederlands Dans Theater en Korzo creëerde hij M, dat geselecteerd werd voor de 2016 editie van de Nederlandse Dansdagen.
In 2018 presenteert Calixto twee avondvullende creaties: Summa en W. Zijn nieuwste creaties zijn IN FUGA I en SEEKER※SOLO, dat zijn afscheid markeert als huischoreograaf bij het Korzo Theater in Nederland.
Vanaf 2021 lanceert Calixto Matter Affects - een intiatief in samenwerking met Stacz Wihelm, voormalig artistiek directeur van Korzo Theater. De stichting, gevestigd in de Nederlandse provincie van Overijssel in nauwe samenwerking met Zwolse Theaters en andere Europese theaters, zal zich inzetten om de danscultuur in de regio te ontwikkelen en verdere internationale samenwerkingsverbanden aan te gaan. Naast het werk van Calixto wil het in de toekomst ook initiatieven van andere ervaren onafhankelijke choreografen ondersteunen.
Samir Calixto, dans in De Lawei: Rosenkranzsonaten
De dansvoorstelling Rosenkranzsonaten van choreograaf Samir Calixto is gebaseerd op het meesterwerk van de zeventiende-eeuwse componist en vioolvirtuoos Heinrich Ignaz Franz Biber. Met het werk, een van de hoogtepunten uit de barok, verlegde Biber de grenzen van de viool. Zoals altijd bij Calixto gaat het ook nu om het gezamenlijk doorleven van een indringende totaalheaterervaring, die dansers, musici en toeschouwers met elkaar verbindt via zijn – zoals hij het zelf noemt – danstaal van voortzetting.
De twee uur durende cyclus wordt in zijn volle lengte uitgevoerd door een kamermuziekensemble onder leiding van de gerenommeerde violist en dirigent Shunske Sato. Hij leidde afgelopen tien jaar de Nederlandse Bachvereniging en is dirigent en concertmeester bij het prestigieuze Concerto Köln. Meer nog dan een intense dans- en muziekvoorstelling belooft Rosenkranzsonaten een reis naar de diepte te worden. Twee belangrijke hedendaagse artiesten die geloven in de tijdloze impact van muzikale meesterwerken gaan de uitdaging aan.