Expositie Wies Noest
ZA 27 JAN t/m ZO 17 MRT 2024
Here to Stay
Werken van Wies Noest
“Het leuke van bijna tachtig zijn, is dat ik kan terugkijken op mijn werk en er lijnen in kan ontdekken. De gebeurtenissen in mijn leven, ze zitten er allemaal in, terwijl ik daar geen idee van had op het moment dat ik het maakte. Pas achteraf zie ik de verbanden en krijg ik bijzondere antwoorden. Het is mijn reis, mijn leven.”
Nadat ze naar eigen zeggen was ‘mislukt als handwerkjuf’ begon Wies Noest in de jaren ‘70 met het maken van kunst – hoewel ze dat zelf lang niet zo heeft willen noemen. Ook de benaming kunstenaar zegt haar niet zoveel. Want ze máákt gewoon dingen. Om zelf vrolijk van te worden, om zich te verwonderen, om verrast te worden door wat ze onderweg tegenkomt. Ze werkt nooit volgens een plan, ze begint gewoon en speelt net zo lang door tot ze verliefd is op het resultaat; dan is het af. En vindt ze een creatie achteraf ineens toch nog niet goed genoeg, dan gaat de schaar erin en ligt alles letterlijk weer open om iets nieuws te laten ontstaan.
Processen
Het werk van Wies Noest bestaat uit langlopende projecten (zelf spreekt ze liever over processen) waarin ze een collectie opbouwt met steeds nieuwe elementen. Die collecties bestaan uit textiele creaties die in verschillende installaties in de publieke ruimte worden geplaatst, of toegepast in theatrale settingen. De werken die ze tussen 1992 en 1997 maakte onder de titel De Karavaan, zijn gebruikt in vele voorstellingen op festivals, onder andere drie keer op Oerol en op de Kunstmanifestatie. In de jaren daarna (Going to the pARTy 1998-2007) maakte ze een collectie kleurrijke kledingstukken voor ‘mensen die naar een feest gaan, maar daar nooit aankomen’, om uitdrukking te geven aan verlangen en illusie, tegenslag en voorspoed. De fotoserie Going On (2007-2014) markeert vervolgens een periode waarin ze minder achter de naaimachine zat, maar wel 40.000 foto’s maakte – en zich pas achteraf realiseerde waarom, zoals ze altijd pas jaren later woorden kan geven aan wat ze heeft gemaakt.
BeingHere
In 2014 begon ze met het vervaardigen van grote, vriendelijke, opblaasbare objecten van vliegerstof. Achteraf gezien vanuit de behoefte om ergens thuis te komen, om ergens ‘te zijn’ en zich omarmd te voelen. De collectie bestaat inmiddels uit 40 kleurrijke inflatables van maximaal zes meter hoog en zes meter breed. Ze zijn in verschillende combinaties op vele plekken te bewonderen (geweest) in binnen- en buitenland, in musea en openbare gebouwen, in tuinen en op pleinen. Soms liggen ze op de grond, soms staan ze rechtop, soms hangen ze aan het plafond of aan een boom. Mensen kunnen er tussendoor lopen, mogen ze aanraken en vervormen.
Locaties en omstandigheden
De locaties hebben een belangrijk aandeel in het werk van Wies. Haar creaties worden pas kunst wanneer ze in een bepaalde schikking in de ruimte zijn geplaatst en een relatie aangaan met de omgeving. Ze reageert op de mogelijkheden van de locaties: de afmeting van de ruimte, de loop- en zichtlijnen, de lichtinval. En – wanneer de objecten in de openlucht staan – op de weersomstandigheden, die nog wel eens tot onvoorspelbare situaties kunnen leiden. Zoals onlangs op het Zweedse eiland Öland, waar haar werk onderdeel was van het oogstfeest. Er was windkracht 2 beloofd, maar het werd windkracht 6, met windstoten uit alle richtingen. Dagenlang liep ze de benen uit haar lijf om scheuren te repareren, stukgeslagen lampen te vervangen en ervoor te zorgen dat de objecten niet in de struiken belandden. Er was stress, er was chaos, maar de wind zorgde ook voor prachtige taferelen en dat leverde fantastische beelden op.
Here to Stay
Alles wat ze maakt, iedere installatie, iedere tentoonstelling, wordt door Wies uitvoerig gedocumenteerd en geregistreerd op (bewegend) beeld. Omdat haar objecten pas kunst worden in wisselwerking met elkaar en de omgeving, is het maken van reportages een wezenlijk onderdeel van haar werk; om te kunnen ‘vasthouden wat voorbijgaat’ en om de processen inzichtelijk te maken.
De expositie Here to Stay laat een groot deel van deze fotografische registraties zien. Het is een meta-tentoonstelling over het werk van Wies Noest en tegelijk een tussentijds reisverslag van haar leven.