Expositie fLUX
ZA 23 NOV 2024 t/m ZO 19 JAN 2025
Mariëlle Gebben en Christiaan Kuitwaard
Na het succes van vorig jaar keert Licht op Drachten terug. In het kader van dit magische lichtfestival toont De Lawei de expositie fLUX. In deze expositie werpen Mariëlle Gebben (foto’s) en Christiaan Kuitwaard (schilderijen en tekeningen) een blik op het fenomeen licht.
Beide kunstenaars hebben, vanuit hun discipline en werkwijze, een diepe fascinatie voor licht en hoe het dynamische karakter van dit verschijnsel vast te leggen en te verbeelden.
fLUX is samengesteld door gastcurator Feico Hoekstra (ALTA BOSCA | moving gallery).
Artist talk
Maak op donderdag 16 januari om 19.30 uur kennis met Mariëlle Gebben en Christiaan Kuitwaard. Samen met gespreksleider Joost Slijpen vertellen de kunstenaars vanuit hun discipline over hun werk en wat de verschillen en overeenkomsten zijn. Deze Artist talk vindt plaats in de expositieruimte van De Lawei.
Meld je via dit formulier gratis aan om erbij te zijn.
Mariëlle Gebben (1979) studeerde in 2017 cum laude af aan de Fotoacademie Amsterdam. Als fotograaf is ze bij uitstek lichtkunstenaar. In haar atelier in Groningen maakt ze opstellingen met lampen, glas, papier, inkt, verf en andere materialen, die de basis van haar foto’s vormen. Daarmee zoekt ze naar abstracte beelden van een alternatieve werkelijkheid, een imaginaire wereld die zachter en lichter is dan de bestaande. De foto’s hebben geen concrete betekenis. Gebben wil met haar werk juist een sfeer scheppen die alle mogelijkheden open laat. De beelden nodigen de kijker uit voor een mentale reis met onbekende bestemming, waarin geen grenzen bestaan.
“Ik ben fotograaf, maar ik associeer mezelf eigenlijk veel meer met schilders. Mijn werk wordt ook vaker als beeldende kunst gezien dan als fotografie. Fotografie gaat over het vastleggen van de werkelijkheid, maar ik creëer een eigen werkelijkheid. Het is écht gebeurd – ik heb het gezien via de zoeker van mijn camera – maar het is een werkelijkheid die anderen niet kennen.
Op de Fotoacademie begon ik me langzaam richting landschapsfotografie te bewegen. Ik ging op zoek naar steeds desolatere plekken, waar ik geen menselijke invloeden meer zag. Daarvoor moest ik vaak heel ver Nederland uit. Op een bepaald moment ben ik daarom zelf landschappen gaan creëren in mijn studio. Het zijn niet-bestaande omgevingen, maar ze hebben diepte, het lijkt alsof je er zo binnen kunt stappen. Het is een beetje alsof je in het heelal of in de diepzee bent – mijn twee grootste inspiratiebronnen.”
Christiaan Kuitwaard (1965) werd in de periode 1985-1991 opgeleid aan de kunstacademies in Groningen en Kampen. Inmiddels is hij een van de bekendste schilders van Friesland. Hij is gefascineerd door het spel van licht en schaduw, dat de wereld zichtbaar maakt en tegelijkertijd voortdurend verandert. Door de schaduwen in zijn tuin in Oldeberkoop op verschillende momenten van de dag op één tekenvel minutieus vast te leggen, documenteert hij als het ware de beweging van het licht. In zijn minimalistische olieverfschilderijen laat hij meer ruimte voor de verbeelding, maar blijft de zichtbare werkelijkheid het uitgangspunt. Het landschap is zijn belangrijkste onderwerp.
“Ik ben altijd al gefascineerd door schaduwen, met name slagschaduwen, die een object werpen op de grond of op een ander voorwerp. Met schaduw kan je heel veel suggereren en een ruimte definiëren, ook zonder dat je de voorwerpen zelf weergeeft. Neem een rij bomen: als je alleen naar de schaduwen kijkt, zie je dat alles nog steeds in perspectief is. Dichtbij zijn ze groot, verder weg zijn ze kleiner en ze verdwijnen – in lijn met de bomen zelf – naar een punt in de verte.
Vanuit mijn atelier heb ik uitzicht op de tuin en ons huis. Van dat uitzicht heb ik vier schilderijen gemaakt, in elk seizoen één. In ieder jaargetijde is het licht anders; in de zomer staat de zon hoger, in de winter zijn de bomen kaler. Maar ook gedurende de dag verandert het licht en werpt telkens andere schaduwen. Ik heb geprobeerd zo nauwkeurig mogelijk te schilderen wat ik zag, op verschillende dagen en op verschillende tijdstippen, en ik heb al die verschillende waarnemingen vier keer in één schilderij verenigd.”
Feico Hoekstra (1967) studeerde in 1994 af als kunsthistoricus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Sindsdien schrijft hij over kunst en werkt hij als zelfstandig tentoonstellingsmaker voor verschillende musea en kunstinstellingen. Zijn specialisatie is de beeldende kunst van de 20ste en 21ste eeuw. In deze expositie fLUX brengt hij het werk van twee uiteenlopende kunstenaars samen.
“De foto’s van Mariëlle en de schilderijen van Christiaan leveren een interessante combinatie op. Ze komen voort uit totaal verschillende disciplines, met een moderne aanpak van Mariëlle tegenover de traditionelere techniek van Christiaan, maar toch zijn er veel overeenkomsten. De werken raken elkaar in het gebruik van het licht, als een manier om de verbeeldingskracht te wekken.”
Tekst: Yvon van Apeldoorn