De herdertjes lagen bij Drachten in Stijl
De feel-good kerstmusical De herdertjes lagen bij Drachten is niet zomaar een verhaal: Het is gemaakt voor, door én over Drachten.
Tijdens het maken van de familievoorstelling laten tekstschrijver & muzikaal leider Paul Passchier en regisseur & choreograaf Wilma Hoornstra zich elk jaar weer inspireren door kunstenaars, gebouwen, personen en verhalen die een prominente plaats innemen in Drachten.
Deze keer viel hun oog op De Stijl en het Dr8888 Museum, dat veel moderne kunst in haar collectie heeft. Eerder dit jaar werd er een Dada-monument onthuld op het Raadhuisplein ontwikkeld door Marten Winters in de vorm van een 8. Mede hierdoor speelt de voorstelling De herdertjes lagen bij Drachten zich ook af in 1988!
De Stijl is een iconische kunststroming ontstaan in het jaar 1917 en houdt nog steeds stand. Het decor van De herdertjes lagen bij Drachten wordt helemaal in de primaire kleuren (rood, geel, blauw) gemaakt, verwijzend naar het kleurgebruik van De Stijl. Tijdens de kick-off gaven decorbouwers Sebastiaan Baar en Eelke Besseling een presentatie over het decor en de inspiratie van De Stijl. Zij hebben voor de musical onder andere de rood-blauwe stoel van Rietveld gecombineerd met een regisseursstoel.
Maar er zijn ook verwijzingen die dieper gaan dan alleen kleuren. De namen van twee van de hoofdpersonen in de musical, Evert en Thijs, verwijzen naar de broers Evert en Thijs Rinsema. Dit waren twee Drachtster kunstenaars die geïnspireerd waren door Theo van Doesburg. Van Doesburg was een van de initiators van De Stijl en bracht deze stroming door zijn vriendschap met de Rinsema’s naar Drachten. Daarom ligt onder andere het thema vriendschap op de voorgrond bij De herdertjes lagen bij Drachten!