Expositie De Ploeg


Veelkleurige expositie De Ploeg

ZA 24 SEP t/m ZO 20 NOV 2022

Groninger kunstkring De Ploeg uit Groningen presenteert zich met een grote tentoonstelling in De Lawei. Vijftien kunstenaars tonen er zo’n 50 werken die heel divers van techniek en onderwerp zijn. Ieder voor zich geven zij een persoonlijke invulling aan het thema Verstilde beweging. Drie ‘Ploegers’ vertellen meer over hun vereniging en het gemaakte werk.


De Ploegleden, er zijn er twintig in totaal, komen een keer of vijf per jaar samen. De deelnemers wisselen ervaringen uit, bespreken recente ontwikkelingen in de kunst, maken plannen voor exposities en verzinnen daarvoor telkens andere thema’s. Dat doen ze zo al jaren, want het werkt.




Verbinding

In 2018 bestond Groninger kunstkring De Ploeg namelijk 100 jaar. Dat werd gevierd met een twaalftal exposities en een overzichtswerk met de titel De Ploeg 100. Het staat vol met foto’s van kunstwerken en deelnemers van toen en nu. Wat is er in honderd jaar veranderd? Niet zo heel erg veel, zegt kunstschilder Marloes Buigel Boering.

‘Het gaat bij De Ploeg, toen en nu, vooral om het kunstzinnig verbeelden van de binnen- en buitenwereld, waarbij we elkaar in het onderlinge contact inspireren en steunen. We dagen elkaar uit om nieuwe wegen te bewandelen. Het enige dat we anders doen dan De Ploeg vroeger, is dat we niet werkzaam zijn binnen een duidelijk omschreven kunstzinnige richting. Zij werkten binnen het expressionisme, wij hebben allemaal onze eigen stijl ontwikkeld. We hebben onze eigen aanpak, onze eigen onderwerpen en manier van werken. Dat kun je op de tentoonstelling heel goed zien, de diversiteit is enorm. Maar wat we met elkaar delen, is de behoefte aan een platform, een samenzijn met mensen die met dezelfde dingen bezig zijn. Het gaat ons vooral om de onderlinge verbinding.’


Verstilde beweging
Het thema dat de Ploegleden bedachten voor de expositie in De Lawei is ‘Verstilde beweging’. Het onderwerp is ingegeven door de maatschappelijke situatie van de afgelopen jaren. Na het hectische jaar 2018 – met het eeuwfeest en de vele exposities – trad met corona de grote stilstand in.

‘Je kunt alle kanten op met dit thema’, zegt Buigel Boering. ‘Je kunt je richten op het stilzetten van een reële beweging. Dat doet Dik Breunis als hij een beeld maakt van de vrouw van de Bijbelse figuur Lot, die tijdens de vlucht uit Sodom verandert in een zoutpilaar. Maar je kunt je ook afvragen waar jij als kunstenaar zo van onder de indruk bent dat je er stil van wordt.’ Buigel Boering wordt stil van de grote veranderingen die het landschap doormaakt.

‘Ook vliegjes, mugjes, bloemen, vogels en andere dieren hebben bestaansrecht. Ik vind dat van groot belang, dat gegeven inspireert me.’ Buigel Boering maakt dan ook schilderijen waarbij de natuur het uitgangspunt is.

Kunstschilder Aly van der Wal vindt het heel belangrijk dat exposities worden opgehangen aan telkens andere thema’s. ‘Als kunstenaar beweeg je je meestal in een heel eigen wereld. Door zo’n thema stap je daar eens uit. Je gaat je verdiepen in dingen waar je anders aan voorbijloopt. Ik vind dat heel verrijkend voor mijn eigen werk. En dat geldt voor ons allemaal. We kunnen onszelf bovendien scherpen aan andermans ideeën en invalshoeken.’


Diversiteit
De expositie van De Ploeg in De Lawei is buitengewoon divers geworden. Er zijn, naast enkele beeldhouwwerken in hout en metaal, vooral schilderijen en tekeningen te zien. Niet alleen is er veel variatie in techniek en materiaal – aquarel, gewassen inkt, houtskool, olieverf, acryl – ook in onderwerpskeuze lopen de kunstenaars sterk uiteen. Van lege kustlandschappen, dansende mensen en uitgestorven treinstations tot dromerige koeien in berglandschappen. En ook de figuratie loopt sterk uiteen, van schetsmatig opgezette natuurtaferelen tot bijna fotografisch realisme in een stedelijke context. Zo biedt de expositie Verstilde beweging voor elk wat wils.


De Ploeg vroeger
Bij de naam De Ploeg denkt menigeen aan de groep kunstenaars die tussen 1918 en 1928 een nieuwe impuls gaven aan het kunstleven in Noord-Nederland. Ze introduceerden een nieuwe vormentaal, nieuwe onderwerpen en nieuwe schildertechnieken. Beeldhouwer Dik Breunis vertelt dat De Ploeg destijds uit noodzaak ontstond. ‘Hun expressionistische werk liep dermate uit de pas binnen het culturele klimaat van Groningen dat ze werden buitengesloten van exposities. De kunstenaars groepten daarom samen en trokken hun eigen plan. Ook zij zochten dus naar verbinding en creëerden voor zichzelf een platform.’

Het expressionistische werk van de vroegere Ploegleden is nog regelmatig te zien in musea. Het Groninger Museum toont het zelfs in een vaste opstelling. De huidige kunstenaarsvereniging heeft een heel ander karakter, maar de achterliggende gedachte is gelijk gebleven. Eén ding moet je de meer dan 100 jaar oude vereniging De Ploeg nageven: aan verstilling is ze nog lang niet toe.


Marten van Holten – Call of the Running Tide

Marloes Buigel Boering - Landschap

Harriet Geertjes – Ochtendlicht

Annelies Gommer – Station Leidsche Rijn

Reinier van den Berg – Fluitenkruid