Een kijkje achter de schermen bij het kostuumatelier van Het Wonder van het Elfenbankje

Het Wonder van het Elfenbankje zit vol bijzondere kostuums. Maar hoe komen deze kostuums tot leven? We nemen een kijkje achter de schermen bij Kostuumatelier Bonnema en gaan in gesprek met een van de vrijwilligers die meewerkt aan de kerstmusical.

In gesprek met Marieke Boersma
Eén van de vrijwilliger die wekelijks naar De Lawei komt om aan de kostuums van de familievoorstelling te werken is Marieke Boersma. Sinds 2018 is zij, samen met haar twee zussen, werkzaam bij de kostuumgroep van Atelier Bonnema. Dit is een groep vrijwilligers die onder leiding van Dianne Bonnema de kostuums maken voor de kerstmusical van De Lawei. In 2018 sloot zij zich bij de kostuumgroep aan voor het project Leeuwarden als Culturele Hoofdstad en sindsdien is ze gebleven. 
 

 

 

Experimenteren met materialen
Het leukste onderdeel aan het werken aan de kostuums vindt Marieke het experimenteren. Ik vind het heel erg leuk om te werken met materialen die niet altijd voor de hand liggen. Dianne heeft namelijk altijd vrij spectaculaire ontwerpen met experimentele materialen. Zo wordt er veel gewerkt met gewatteerde materialen, bijvoorbeeld voor de pakken van ijsberen Nick en Simon, waar Marieke op dit moment aan werkt. Er wordt ook veel gewerkt met bestaande materialen die worden hergebruikt voor elke productie. Na een productie kun je spullen vaak niet meer gebruiken, het wordt weggegooid of opgeslagen, maar het is natuurlijk leuker om het te hergebruiken voor een andere productie. Sommige stofjes kom je in bijna iedere productie weer tegen, dus dat gaat jaren mee. 

Ook zijn er een groot aantal kostuums in deze voorstelling, omdat er veel dubbele rollen zijn die een kledingwissel nodig hebben. De kleding moet daarom snel aan en uit te trekken zijn, hiervoor wordt onder andere gebruik gemaakt van klittenband of magneetjes in plaats van knopen. Hoelang het maken van de kostuums duurt, hangt van vele opzichten af. Zitten er veel details in? Is het een lastige stof om mee te werken? Het verschilt enorm.

 

 

Out of the box
Het ontwikkelproces begint altijd bij Dianne, zij ontwerpt zelf alle kostuums. Maar dit is lang niet altijd het eindproduct. Er moet namelijk rekening gehouden worden met veel verschillende aspecten, bijvoorbeeld wanneer er een ‘dikmaakpak’ onder het kostuum gedragen wordt. Soms heeft ze een idee wat gewoon niet lukt, dan moet het worden aangepast. Bij Dianne zijn goede ideeën gelukkig altijd welkom. Ook werkt iedereen in de groep aan verschillende ontwerpen, niemand is maar met één ontwerp bezig. Het kan best zijn dat je met vijf verschillende kostuums bezig bent en dat je bij wijze van spreken maar één naadje hebt genaaid. De rolverdeling in het atelier loopt eigenlijk vlekkeloos. Dianne is zich bewust van de talenten en speciale kwaliteiten van alle vrijwilligers en dit weet zij feilloos in te zetten voor haar projecten. Marieke’s specialiteit is het aandurven om dingen uit te proberen en het werken aan naaitaken die niet voor de hand liggend zijn. Dat vind ik juist leuk, het ontdekken van hoe het wel kan. Je moet hier altijd heel erg out of the box denken.

Een magisch kerstgevoel
Zelf is Marieke stiekem niet de grootste fan van kerst. Maar dankzij Het Wonder van het Elfenbankje heeft ze wel iets om naar uit te kijken: Ik heb één kleinkind en ik hoop dat het gaat lukken om met zijn allen samen naar de familievoorstelling te gaan. Dat geeft mij het kerstgevoel. Dan kan hij ook zien waar ik aan heb gewerkt. 

Ben je ook benieuwd naar de prachtige kostuums van Atelier Bonnema? Het Wonder van het Elfenbankje is van 22 tot en met 30 december te zien. Koop nu je kaarten op lawei.nl/elfenbankje.

 

Geschreven door Lisanne van Otterloo, stagiaire Marketing & Publiciteit