Byzantijns Mannenkoor Friesland

kamermuziek in de Doopsgezinde Kerk Drachten
zo 20 okt — 16.00
20 okt
16.00

Op zondag 20 oktober om 16.00 uur treedt het Byzantijnse Mannenkoor Friesland uit Drachten op in de Doopsgezinde Kerk aan de Zuiderbuurt 26 in Drachten.

Dit concert is op uitnodiging van Kamermuziek in de Doopsgezinde Kerk van Drachten. Het koor heeft als doelstelling bekendheid te geven aan de Oosters-orthodoxe kerkmuziek en vertolkt volksliederen uit Oost-Europese landen. Het Byzantijnse Mannenkoor Friesland staat onder leiding van dirigente Nana Tchikhinashvili, zij is afkomstig uit Georgië. 

In het theaterseizoen 2024-2025 vinden drie kamermuziekconcerten plaats in de Doopsgezinde Kerk, aan de Zuiderbuurt.

Adres: Doopsgezinde kerk / Fermanje – Zuiderbuurt 26/28 | 5 minuten lopen van Schouwburg De Lawei.

Kaarten kunnen niet retour  


Byzantijnse muziek kenmerkt zich door emotie, gebed en diepgang. De kerkmuziek gaat meer dan duizend jaar terug. De oorsprong ligt in de Griekse en Bulgaarse zang. In de 19e eeuw wordt de kloof, tussen de oude kerkzang en de meer verwereldlijkte kerkmuziek steeds groter en men keert terug naar de eigen wortels. Het Byzantijnse Mannenkoor Friesland met ruim 20 leden afkomstig uit de drie Noordelijke provincies is uniek in Friesland. Nana Tchikhinashvili is naast dirigente ook professioneel zangeres (mezzosopraan), componiste en docente. Altijd is ze op zoek om de ziel van de muziek bloot te leggen. Voor een deel verklaart dit ook het unieke karakter van het repertoire. Kenmerkend is de geheel eigen klankkleur van heldere tenoren en diepe basstemmen. Zij heeft haar cultuur aan het koor overgedragen. Zo voeren de mystieke klanken de luisteraar naar andere tijden en plekken. Dit a capella koor zingt volgens de Byzantijnse traditie dat de menselijke stem in staat is God te loven.